Het woord steroïde wordt vaak gebruikt om bepaalde medicijnachtige medicijnen te beschrijven die om veel verschillende redenen zijn gebruikt. Ze kunnen worden gebruikt als behandeling of om de prestaties bij sport en andere activiteiten te verbeteren. Wanneer u steroïden gebruikt, is het belangrijk om het advies van uw zorgverlener op te volgen. Het is vooral belangrijk om niet plotseling te stoppen met het gebruik ervan.


Anabolische steroïden


Mensen gebruiken Anabolen kopen steroïden om de spierkracht en het uiterlijk van hun lichaam te verbeteren. Ze kunnen ernstige bijwerkingen veroorzaken als ze gedurende langere tijd in hoge doses worden ingenomen.


De medicijnen bootsen testosteron na, een hormoon dat helpt spieren op te bouwen. Ze binden zich aan speciale "androgene receptor" -eiwitten in de cellen van spierweefsel. Dit veroorzaakt een domino-effect van metabolische reacties die leiden tot meer eiwitproductie in de cellen. Hoe meer eiwitten de cellen produceren, hoe groter en sterker de spieren worden.


Veel atleten die steroïden gebruiken, denken dat ze dankzij de medicijnen sneller kunnen herstellen van trainingen en harder en langer kunnen trainen. Maar langdurig gebruik kan de lever en de nieren beschadigen en het niveau van ‘slechte’ cholesterol verhogen, wat het risico op hartaanvallen en beroertes kan verhogen.


Langdurig gebruik van anabole steroïden kan er ook voor zorgen dat de klieren en organen van het lichaam krimpen of van vorm veranderen. Dit geldt ook voor de prostaatklier, waardoor iemand zijn haar kan verliezen of een diepere stem kan krijgen. Het kan ook de manier beïnvloeden waarop de geslachtsorganen zich ontwikkelen en kan voorkomen dat iemand zwanger wordt (of het moeilijker maken).


Testosteron


Testosteron is het belangrijkste geslachtshormoon en androgeen voor mannen. Het helpt bij het ontwikkelen van secundaire mannelijke kenmerken, zoals de groei van gezichts- en lichaamshaar, verdieping van de stem en toegenomen spiermassa. Het bevordert de gezondheid van de botten, verhoogt de productie van rode bloedcellen in het beenmerg en speelt een belangrijke rol bij het libido, de seksuele functie, de stemmingsregulatie en de cognitieve functie.


Testosteron heeft een directe werking op de voortplantingsorganen en de spermaproductie in de testikels, maar beïnvloedt ook de cholesterolstofwisseling en het cardiovasculaire systeem. Het beïnvloedt de vorming van botcellen en remt de botreabsorptie, wat resulteert in een verbeterde botdichtheid en sterkte. Het stimuleert ook de erytropoëse, waardoor het aantal rode bloedcellen in het bloed toeneemt en het hematocrietgetal toeneemt. Het vermindert het risico op infecties en ontstekingen en is een krachtige antioxidant. Het is ook een krachtig antiviraal middel en kan de virale replicatie onderdrukken.


Corticosteroïden


Corticosteroïden (co-ri-tis-ter-oïden) zijn in het laboratorium gemaakte medicijnen die ontstekingen snel bestrijden. Ze werken als het hormoon cortisol, dat door uw bijnieren wordt aangemaakt. Cortisol zorgt ervoor dat uw immuunsysteem geen stoffen aanmaakt die ontstekingen veroorzaken.


Wanneer ze via de mond worden ingenomen, komen steroïden in uw bloedbaan terecht en behandelen ze aandoeningen die op meerdere plaatsen voorkomen, zoals ademhalingsproblemen zoals astma of reumatoïde artritis. Wanneer ze op de huid worden aangebracht, verminderen ze roodheid en zwelling (ontsteking).


Steroïden kunnen ook kankergerelateerde vermoeidheid verminderen, wat anders is dan een moe gevoel na een lange dag. Uit onderzoek van MD Anderson is gebleken dat een kleine dosis de energie voldoende kan verhogen om de kwaliteit van leven te verbeteren. Het langdurig of in hoge doses gebruiken van steroïden kan ernstige bijwerkingen hebben, waaronder problemen met uw ogen, zoals cataract en glaucoom. Ze kunnen ook de gezondheid van uw botten en spieren beïnvloeden. Ze kunnen ook veranderingen in uw humeur en gevoelens veroorzaken, zoals een grotere eetlust of slaapproblemen (slapeloosheid). Als u steroïdetabletten gebruikt, zorg er dan voor dat u uw arts of tandarts vertelt dat u deze tabletten gebruikt.


Andere steroïden


Steroïden kunnen worden gebruikt om vele ziekten en aandoeningen te behandelen. Ze worden alleen of samen met andere medicijnen gebruikt. Ze helpen ontstekingen onder controle te houden, verminderen de activiteit van het immuunsysteem en voorkomen orgaanschade door ziekten.


Sommige mensen gebruiken steroïden om hun prestaties bij sport of andere activiteiten te verbeteren. Dit wordt bodybuilding of gebruik van anabole steroïden genoemd. Dit soort steroïden wordt meestal oraal of via injectie toegediend en wordt gedurende korte perioden in hoge doses gebruikt. Mensen die dit doen, staan bekend als gebruikers of misbruikers. Ze volgen vaak een cyclus van het nemen van steroïden om kracht op te bouwen en stoppen dan om te herstellen voordat ze opnieuw beginnen.


Langdurig gebruik van steroïden kan veel bijwerkingen hebben. Jongens die ze gebruiken, kunnen gekrompen testikels en een laag aantal zaadcellen ontwikkelen. Meisjes kunnen borsten en een diepe stem ontwikkelen (gynaecomastie). Dit alles gebeurt vanwege hormoonveranderingen die optreden bij het gebruik van steroïden. Mensen die langdurig steroïde medicijnen moeten gebruiken, moeten mogelijk een medische waarschuwingsarmband dragen, zodat noodhulpteams weten dat ze steroïden gebruiken.